یکی از اصطلاحات مالیاتی که اخیرا به دایره واژگان مالیاتی ایران اضافه شده است، مالیات فصلی است. مالیات فصلی و یا صورت معاملات فصلی، یک روش ابراز درآمد است که تمرکز آن روی بعضی از مشاغل خاص است. در مقاله « صورت معاملات شخصی چیست » قصد داریم به طور کامل به شما بگوییم که گزارش معاملات فصلی چیست، مشمولین آن چه کسانی هستند و چه کسانی از ارسال صورت معاملات فصلی معافیت دارند. دراین مقاله به صورت کامل نحوه ارسال معاملات فصلی به صورت تصویری آموزش داده شده است.
اگر بخواهیم به طور دقیق به این سوال پاسخ دهیم که صورت معاملات فصلی چیست، بهتر است اول از همه به ماده ۱۶۹ مالیات های مستقیم توجه کنیم که نکات اصلی گزارشات فصلی در آن ذکر شده اند:
با توجه به این که دانستید گزارشات فصلی چیست، باید مشمولین ارسال آن را نیز بدانید.
طبق تبصره ۳ ماده ۱۶۹ ق.م.م که به گزارشات معاملات فصلی اختصاص دارد، سه دسته از مشاغل می بایست به صورت فصلی گزارشات معاملات خود را ارسال نمایند که این سه دسته شامل گروه های زیر می باشند:
ماده ۱۶۹ قانون مالیات های مستقیم دارای معافیت هایی می باشد که برای برخی مشاغل جهت ارسال گزارشات فصلی استثنا قائل می شود. این معافیت ها شامل موارد زیر می باشد:
به جز این موارد، معافیت هایی نیز برای برخی از معامله های مودیان ذکر شده است:
این موارد ذکر شده فاکتور هایی هستند که در پاسخ به سوال چه مواردی باید در معاملات فصلی رد شود ارائه میشود. همچنین علاوه بر این موارد هزینه هایی که به عنوان مال الاجاره توسط شرکت دریافت میشود نیازی نیست در گزارش معاملات فصلی ثبت شود.
نحوه گزارش قرارداد ها در معامله های فصلی، در صورتی که کارفا یا پیمکان کار باشید، به دو دسته تقسیم می گردد.
اگر کارفرما، فروشنده و یا به طور کلی دریافت کننده خدمات باشید:
در صورتی که پیمان کار و ارائه دهنده خدمات باشید:
تجمعی، به معنی ارسال اطلاعاتی که همه با هم و بدون در نظر گرفته طرف مقابل و کالا و خدمات ارسال می گردند.
به خاطر این که این اقلام ارزش استفاده در رسیدگی مالیاتی را دارا نیستند، به شکل تجمعی ارسال می گردند.
تجمیعی نیز به معنی ارسال اطلاعات مخصوص افرادی است که مکلف به ثبت نام می باشند و در طول دوره با آن ها معامله های داشته ایم.
سال 1391: مبلغ6,700,000 ریال معادل ششصد و هفتاد هزار تومان / 10 درصد نصاب معاملات کوچک / شماره ابلاغ بخشنامه(3954/200) مورخ (07/03/1392)
سال 1392: مبلغ8,800,000 ریال معادل هشتصد و هشتاد هزار تومان / 10 درصد نصاب معاملات کوچک / شماره ابلاغ بخشنامه(7151/200) مورخ (22/04/1392)
سال 1393: مبلغ12,000,000 ریال معادل یک میلیون و دویست هزار تومان / 10 درصد نصاب معاملات کوچک / شماره ابلاغ بخشنامه(509/93/200) مورخ (26/03/1393)
سال 1394: مبلغ13,900,000 ریال معادل یک میلیون و سیصد و نود هزار تومان / 10 درصد نصاب معاملات کوچک / شماره ابلاغ بخشنامه(504/64/200) مورخ (05/03/1394)
سال 1395: مبلغ20,000,000 ریال معادل دو میلیون تومان / 10 درصد نصاب معاملات کوچک / شماره ابلاغ بخشنامه(37/95/200) مورخ (25/05/1395)
سال 1396: مبلغ11,000,000 ریال معادل یک میلیون و صد هزار تومان / 5 درصد نصاب معاملات کوچک / شماره ابلاغ بخشنامه(30/96/200) مورخ (24/02/1396)
سال 1397: مبلغ12,500,000 ریال معادل یک میلیون و دویست و پنجاه هزار تومان / 5 درصد نصاب معاملات کوچک / شماره ابلاغ بخشنامه(38/97/200/ص) مورخ (12/03/1397)
سال 1398: مبلغ16,400,000 ریال معادل یک میلیون و ششصد و چهل هزار تومان / 5 درصد نصاب معاملات کوچک / شماره ابلاغ بخشنامه(29/98/200/ص) مورخ (03/04/1398)
گزارش فصلی فروش به اشخاص حقیقی و خرید از اشخاص حقیقی
در صورتی که شخص حقیقی، درباره فروش کالا و خدمات به شخص حقیقی مصرف کننده نهایی، موضوع ماده ۸۱ ق.م.م باشد، یا نیازی به ثبت نام در نظام مالیاتی نداشته باشد، نیازی به درج شماره اقتصادی خریدار در صورت حساب فروش نیست.
اشخاص حقیقی غیر مکلف به ثبت نام در نظام مالیاتی در مورد خرید کالا و خدمات از اشخاص حقیقی موضوع ماده ۸۱ ق.م.م، نیازی به اخذ شماره ملی نیست و می توانند اطلاعات را به صورت تجمیعی ارسال کنند.
اشخاص حقیقی که موظف به ثبت نام در نظام مالیاتی نباشند، اشخاص حقیقی غیر فعال اقتصادی هستند و یا اشخاص حقیقی فعال در بخش اقتصادی روستایی. که شامل مواردی مانند بافت فرش و گلیم و جاجیم و گبه و … می باشد.
سامانه صورت معاملات فصلی، برای اشخاص حقوقی در نظر گرفته شده است و مطابق با ماده ۱۶۹ ق.م.م تمام مودیان می بایست گزارشات فصلی خود را مطابق با دستورالعمل های سامانه معاملات فصلی ثبت کنند.
تمام اطلاعات خرید و فروش ها و قرارداد هایی که باید به ازای آن ها مالیات پرداخت شود باید در این سامانه ثبت گردند.
در صورتی که کار شما مرتبط با صادرات و واردات، حق العمل کاری گمرکی، مدیریت پیمان و به طور کلی جزو مشاغل مشمول ارسال صورت معاملات فصلی است، باید تا زمان مقرر شده آن ها را ارسال نمایید.
دقت داشته باشید که برای ارسال اطلاعات صورت معاملات فصلی خود به صورت 3 ماهه در این سامانه تنها میتوانید 45 روز پس از اتمام فصل اقدام کنید در غیر این صورت زمان ارسال معاملات فصلی به پایان میرسد.
شما میتوانید در سامانه معاملات فصلی اطلاعات مربوط به خرید، فروش، دریافت ها و پرداخت ها را ثبت کنید و پس از ثبت تنها یک بار فرصت برای تغییر اطلاعات خواهید داشت.
برای ورود به سامانه معاملات فصلی میتوانید آدرس سایت لینک داده شده وارد شوید و به صورت رایگان از امکانات این سامانه بهره مند شوید.
با ورود به سامانه معاملات فصلی باید رمز ورود و نام کاربری تان را وارد کنید تا به صفحه ای که برای شرکت خود ثبت کرده اید هدایت شوید.
در صورتی که قبلا در این سامانه ثبت نام انجام نداده اید میتوانید از قسمت ثبت نام مودیان برای ثبت اطلاعات تان اقدام کنید.
حداکثر زمانی که می توانید برای ارسال صورت معاملات فصلی اقدام کنید ۴۵ روز پس از تمام شدن هر فصل است. مثلا برای معاملات فصل پاییز، تا ۱۵ بهمن ماه همان سال فرصت دارید که به سامانه مراجعه کرده و صورت معاملات خود را ثبت نمایید.
یکی از سامانه هایی که توسط سازمان امور مالیاتی راه اندازی شده است این سامانه میباشد که از طریق آن میتوان گزارش های فصلی را به سازمان امور مالیاتی کشور تسلیم کرد. به این سامانه معمولا سامانه ارسال معاملات فصلی و به طور کلی سامانه معاملات فصلی نیز گفته میشود.
در این سامانه میتوان به صورت آنلاین گزارش های فصلی را ثبت نمود و افراد میتوانند با نام کاربری و رمز عبور خود وارد سامانه شده و گزارش های خود را ثبت کنند.
در سامانه گزارش فصلی میتوان گزارش های فروش ، پیش فروش ، گزارشات اجاره و خرید و امتناع، گزارش عرضه به مصرف کننده، گزارش مربوط به ثبت اطلاعات کارفرما و ثبت گزارش اطلاعات پیمانکاران در تعهدات بلند مدت را ثبت نمود.
ارسال گزارش فصلی پیمان کاران نیز مانند بقیه به دو صورت آنلاین و آفلاین انجام می گیرد. در روش آنلاین، پیمانکار پس از ورود به صفحه خود در سایت امور مالیاتی، فرم نمایش داده شده را با توجه به اطلاعات تکمیل می کند و پس از فشردن دکمه ثبت، فرایند ثبت رکورد پیمانکاری تمام می شود.
در روش آفلاین، باید به جدول پیمانکاران در نرم افزار آفلاین صورت معاملات وارد شوید و اطلاعات را درست مانند شیوه آنلاین وارد نمایید و سپس ارسال کنید.
در این مرحله ارسال معاملات فصلی به اتمام رسیده و در صورتی که در اطلاعات شما ایرادی وجود داشته باشد میتوانید یک بار آن را تصحیح نمایید.
برای مشاهده سوابق صورت معاملات فصلی شما میتوانید پس از ورود به سامانه معاملات فصلی جگزینه مشاهده سوابق را انتخاب کنید.
در این قسمت تمامی اطلاعاتی که برای گزارشات مالی شرکت خود ثبت کرده اید را مشاهده کنید و اگر قصد ویرایش این اطلاعات را داشته باشید باید به صفحه قبل بازگردید و گزینه مشاهده/ویرایش را انتخاب کنید.
ما در این مقاله قصد داشتیم آموزش صورت معاملات فصلی را به صورت کاملا تصویری و جامع و کامل داشته باشیم تا شما بتوانید گزارشات فصلی معاملات خود را به راحتی در سامانه ثبت و ارسال کنید.
اگر در مورد آموزش صورت معاملات فصلی سوالی دارید میتوانید در قسمت دیدگاه ها سوالتان را مطرح کنید تا کارشناسان ما در کوتاهترین زمان پاسخ شما را بدهند.
مهلت ارسال معاملات فصلی بهار 1400 برای صاحبان کسب و کار 45 روز پس از اتمام بهار میباشد ومشمولین میتوانند تا 15 مردادد1400 معاملات فصلی خود را در سامانه معرفی شده ارسال کنند.
آخرین مهلت ارسال معاملات فصلی تابستان ۱۴۰۰ در 15 آبان ماه 1400 میباشد و میتوانید با استفاده از آموزش ارسال گزارش فصلی که در این مقاله قرار داده ایم در موعد مقرر صورت معاملات فصلی را ارسال کنید.
مهلت ارسال گزارشات فصلی دوره پاییز ۱۴۰۰ تا 45 روز پس از پایان فصل میباشد و شما تا 15 بهمن 1400 فرصت خواهید داشت تا صورت معاملات فصلی را ارسال کنید و مشمول دیرکرد نشوید.
برای سال 1399 مهلت ارسال معاملات فصلی زمستان تا 15 اردیبهشت 1400 بود. این مهلت برای زمستان 1400 میز تا 15 اردیبهشت1401 خواهد بود. شما موظف هستید در این زمان معاملات فصلی کسب و کارتان را ارسال کنید تا مشمول جریمه دیرکرد نشوید.
برای ثبت اطلاعات پیمانکار در معاملات فصلی باید اطلاعاتی از قرارداد خود را ثبت کنند که در تصویر زیر به صورت کامل نشان داده شده است.
این اطلاعات عبارتند از:
این مبلغ شامل هزینه ای بدون محاسبه کسورات و اضافات و اقساط میباشد و باید بدون تغییر مبلغ اولیه ثبت گردد.
این مبلغ شامل مبلغی است که در وضعیت تایید شده فصل مورد بررسی قرار میگیرد.
شامل مبلغی است مانند هزینه های بیمه و سپرده های حسن انجام کار
مبلغی که پس از کسر تمام هزینه های کسورات و تخفیفات در نظر گرفته شده باقی میماند.
برابر با 6% مالیات بر ارزش افزوده در صورت وضعیت تایید شده
برابر با 3% عوارض شهرداری و یا عوارض ارزش افزوده در صورت وضعیت تایید شده
گزارشات فصلی، ۴ بار در سال ارسال می شوند. در این صورت ها، ۱۳ مورد وجود دارد که نباید ثبت گردند:
یکی از پرتکرارترین سوالاتی که پرسیده میشود این است که چطور می توانم صورت معاملات فصلی خود را ارسال کنم؟
ارسال اطلاعات فصلی گزارشات به دو روش آنلاین و آفلاین صورت می گیرد. روش آنلاین برای اشخاصی است که مرحله پیش ثبت نام و اعتبار سنجی را پشت سر گذاشته اند و کد کاربری و کلمه عمور را درافت نموده اند.
در این روش با ورود به سامانه می توانید هر یک از فرم ها را انتخاب نموده و اطلاعات خود را وارد نمایید.
به طور کلی اطلاعات زیر می بایست وارد گردد:
در روش آفلاین، مودیان مالیاتی که از سیستم های کامپیوتری برای خرید و فروش استفاده می کنند می توانند در سایت سازمان امور مالیاتی قالب مورد نظر سازمان را با تایید متخصصان مربوطه، از جمله تولید کننده های اپلیکیشن ها به شکل مستقیم از سیستم خود دریافت کنند و در این قالب انتقال دهند.
اگر برای ارسال گزارشات به سامانه معاملات فصلی با مشکل رو به رو شدید میتوانید با همکاران ما در شرکت حسابداری آریا تهران تماس بگیرید و از خدمات مشاوره رایگان ما بهره مند شوید.
در ماده ۱۶۰ قانون مالیات های مستقیم، درباره جریمه عدم ارسال گزارش فصلی ذکر شده است که: این تخلف و همین طور عدم ارسال کد اقتصادی و یا استفاده کردن از کد اقتصادی افراد دیگر یا دادن کد اقتصادی خود به شخص دیگر دارای جریمه برابر با ۱۰ درصد میزان معامله شده است. ارسال با تاخیر این مدارک نیز جریمه یک درصدی از مبلغ معامله را در پی خواهد داشت.
برخی افراد تصور می کنند که صورت معاملات فصلی در واقع با مالیات با ارزش افزوده یکی است اما چنین تصوری درست نیست. گزارش معاملات فصلی فقط مربوط به ارائه فهرست معامله ها است و مالیات از آن به صورت مجزا دریافت نمی گردد. در واقع گزارش معاملات فصلی یک شیوه شفاف سازی معامله ها است ولی مالیات بر ارزش افزوده یک مالیات است که مشمولین آن باید صورت معاملات فصلی را نیز ارائه دهند.
حال که دانستید صورت معاملات فصلی چیست، خوب است با تاریخچه آن نیز آشنا شوید و بدانید تاریخچه گزارش معاملات فصلی چیست.
صورت معامله های فصلی در ایران با نام مالیات فصلی نیز شناخته شده است. ارسال مالیات های فصلی نخستین بار سال ۱۳۷۳ در قانون وصول درامد های دولت بیان گردید.
در این طرح، دولت برای این که بتواند درامد مالیاتی خود را پیش بینی کند افرادی که ملزم به دریافت کارت اقتصادی بودند را موظف کرد تا صورت حساب های خود را در دوره های فصلی ارائه کنند و شماره اقتصادی خریدار و فروشنده را نیز درج نمایند.
سال ۱۳۸۰ این دستورالعمل به تصویب رسید و ماده ۱۶۹ قانون مالیات های مستقیم تصویب شد و در سال ۱۳۹۱ بالاخره این قانون به اجرا درآمد.
ماده ۱۶۹ قانون مالیات های مستقیم در سال ۱۳۹۴ دچار تغییراتی شد که در این مقاله، این ماده با تغییرات آن مورد استناد قرار گرفته است.
طبق ماده ۱۶۹ ق.م.م مودیان مشمول ارائه گزارش معاملات فصلی وظیفه دارند که برای همه معامله های خود صورت حساب ارائه داده و در آن شماره اقتصادی خود و طرف معامله را وارد نمایند و در فواصل زمانی سه ماهه فهرست صورت حساب های خود را در قالب های مقرر شده به سازمان امور مالیاتی ارائه نمایند.
افرادی که مشمول ارسال گزارشات فصلی هستند می بایست بدانند که درج کردن شماره اقتصادی طرف معامله امری واجب است.
اگر افاد حقیقی از طرف معامله شماره اقتاصدی نگرفته باشند می توانند از کد ملی به جای آن استفاده کنند.
حال که به طور کامل می دانید که صورت معاملات فصلی چیست، بهتر است با بهترین راه تهیه آن نیز آشنا شوید. ارسال گزارشات فصلی دارای پیچیدگی های زیادی است که البته باید با دقت کامل انجام شود چرا که مالیات شما بر اساس آن پرداخت خواهد شد.
جهت تهیه کردن صورت حساب های مالی، بهترین روش این است که این کار را به افراد خبره و متخصص بسپارید. کسی که با حساسیت ها و پیچیدگی های این کار آشنا باشد می تواند آن را به بهترین شکل ممکن برای شما به انجام برساند و شرکت و کسب و کار شما را یاری کند.
جمع بندی
در این مقاله خواندید که صورت معاملات فصلی چیست و چگونه می توان آن را تهیه و ارسال نمود. در صورتی که پس از مطالعه مقاله همچنان سوالی درباره مالیات فصلی و نحوه ارسال صورت معاملات فصلی داشتید می توانید در قسمت نظرات مطرح نمایید.
سوالات متداولصورت معاملات فصلی چیست؟
تمام سازمان ها و شرکت های خصوصی که کار خرید و فروش انجام می دهند باید صورت آن را حداکثر تا یک ماه بعد از انجام معامله به سازمان امور مالیاتی ارسال کنند. انجام این کار می تواند به صورت الکترونیکی و یا به صورت کاغذی و یا در قالب سی دی انجام گیرد. آن چه که در این مورد اهمیت دارد ارسال مدارک در موعد مقرر شده است که در غیر این صورت مشمول جریمه ارسال مدارک با تاخیر خواهید شد.ارسال معاملات فصلی در سامانه معاملات فصلی چگونه است؟
شما باید ظرف 45 روز پس از اتمام هر فصل برای ارسال معاملات فصلی در سامانه معرفی شده در این مقاله مطابق با مراحلی که به صورت تصویری آموزش داده ایم معاملات فصلی را ارسال کنید.
دیدگاه شما